Рекорди чеського пива

Богемні подорожі не лише по Богемії

Україномовний гід по Празі та Чехії Віталій Кравець

Гід по Чехії
З 2001 року на ринку туризму
+420720694262, korolucha@atlas.cz
+420720694262 korolucha@atlas.cz
Email,    Mobil,    Viber,    WhatsApp
Логотип
Email,  Mobil,  Viber,  WhatsApp
+420720694262
korolucha@atlas.cz
Перейти до контакту

Рекорди чеського пива

Екскурсії по Празі та Чехії українською
Опубліковано автор Vitaliy Kravets вхід Чехія · 29 вересень 2015
Неможливо описати продукцію всіх чеських пивзаводів, бо їх є надто багато і кількість безперервно зростає. За соціалізму в плановій економіці підрахунки робити було легше. Весь приватний бізнес було націоналізовано, малі пивзаводи було закрито. На цілу країну було залишено лише 22 державні пивзаводи. З поверненням приватного бізнесу повернулася мода на малі пивзаводи-ресторани. Щотижня з'являється в Чеській Республіці новий пивзавод. Декотрі з них за декілька років закриваються. Кожен пивзавод виробляє декілька видів пива. Понад сто пивзаводів працює промислово. Розливають пиво по фляжках і продають одні по цілому світу, інші лише у своєму найближчому довкіллі. Загалом в Чехії зараз є понад 1500 різних назв пивної продукції. Вже мабуть є на часі питати, коли кількість виробників “текучого хліба чеського народу” не наздожене кількість пекарень справжнього хліба. За змінами пивного ринку можливо слідкувати на сайті www.pivovary.info. Через неможливість написати в одній статті про все, згадаю про деякі рекорди чеських пивзаводів.

Найбільша кількість випитого пива
В найуспішніші роки було випито в Чехії в середньому 165 літрів пива на особу, якщо все випите протягом року в країні пиво розділити на всіх жителів. Це є поки що найвищий показник на світі! Потрібно мати на увазі, що чехи надають перевагу пиву з вмістом алкоголю лише біля 4%. Тому шкода для здоров'я зі споживання такого пива є меншою, ніж користь з цього чисто природного чеського “текучого хліба”. Наприклад, німецький рекорд був 145 літрів на особу. Зауваження, що чеську статистику допомагали звести туристи не приймається, бо німцям теж допомагали туристи. Але будемо справедливі, на півдні Німеччини в Баварії п'ється ще більше, ніж в Чехії — аж 210 літрів на особу на рік. Але тому що німці на півночі п'ють менше, загальнонімецькі показники є нижчими.

Найбільший пивзавод “Pilsner Urquell“
Пивзавод є рекордсменом за кількістю виробленої продукції, виробляє щорічно 1 015 000 000 літрів пива! В декотрі роки пивзавод виготовив аж 49% всього чеського виробництва напою. Підприємство було закладено в 1939 році в місті Плзень, що знаходиться 100 км на захід від Праги. Працює з 5 жовтня 1842 року. Його технологія поклала початок історії найпопулярнішого виду пива на світі — пільзнер. Готується зі світлого ячмінного солоду, жатецького хмелю, м'якої води. Використовується варка в 2-3 цикли, пивні дріжджі нижнього квашення, тримісячне дозрівання (доквашення).  Назва “Pilsner Urquell“ перекладаєтся українською “Праджерело пільзнера”. Густота пива становить 11,97% а алкоголю містить 4,4%. Пиво є найпродаваніше в Чехії і найрозширеніше чеське пиво у світі. В місті Плзень при пивзаводі є найбільший за розмірами ресторан з чеською кухнею.
Власником пивзаводу є зареєстрована в Лондоні фірма SABMiller. В Чехії ще тому ж власникові належать “Gambrinus“, „Velkopopovický kozel“ і „Radegast“. Виробляє теж пиво “Master“, „Klasik“ і „Primus“. На жаль пиво цих марок в Україні є переважно виготовлене за ліцензією і має інший смак, ніж у Чехії. Наприклад „Velkopopovický kozel“ виробляється на пивзаводі “Сармат”.

Найстаріший пивзавод “U Fleků“
Пивзавод ресторан знаходиться в історичній частині Праги в Новому Місті. Існує документ з 1499 року про продаж пивзаводу іншому власнику. Це означає, що вже в часи, коли колумб плив до Америки, цей пивзавод був настільки розвинутим бізнесом, що був готовий до продажу. За соціалізму був єдиним незакритим пивзаводом-рестораном. Його націоналізували, але зберегли його на показ для туристів. Після Оксамитової революції пивзавод “U Fleků“ повернули спадкоємцям колишніх власників. Виготовляють тут впродовж останніх 200 років виключно один власний вид пива — чорний флеківський лагер. Наливається в бокали по 0,4 літра. Густота пива 13%. продається виключно на місці виготовлення в ресторані “U Fleků“ на вулиці Křemencová в Празі.

“Найшляхетніший” пивзавод “Krušovice”
Пивзавод “Krušovice” належить до найстарших і найбільших в країні. Його безперервна історія сягає до XVI століття. Пивзавод належав чеському королю імператорові Священної римської імперії Рудольфові II Габсбургові. Тому зараз єдиний має титул “Королівський пивзавод”, а його логотип прикрашає чеська королівська корона. В ресторанах на Празькому Граді тому традиційно пропонують пиво саме цього пивзаводу. На відміну від інших великих пивзаводів не знаходиться у великих обласних центрах. Село Крушовіце має лише 630 жителів. Але завдяки рекламі і інвестиціям фірми “Dr. Oetker“, котрій належав пивзавод після Оксамитової революції, сільський регіональний пивзавод здобув світову славу. Зараз виробляє 5 найменувань пива, в тому числі одне чорне і одне пшеничне. Зараз належить до групи „Heineken Česká republika“ разом з пивзаводами “Zlatopramen”, “Starobrno”, “Březňák”, “Dačický”, “Hostan”, “Louny”.  

Найміцніше пиво “X-beer 33“
Найміцніше пиво на світі виробляє один з найменших пивзаводів світу “U medvídků“. Знаходиться в центрі Праги біля станції метро „Národní třída“. Пивзавод-ресторан був закладений ще у 1466 році, але на жаль не має безперервної історії. Його було в 1902 році закрито і знову відновлено в 2002 році. Виготовляє декілька видів пива, в тому числі “X-beer 33“. Воно має густоту 33% і містить аж 12,6% алкоголю. Міцніше пиво неможливо виготовити класичним способом, тому що дріжджі гинуть при вищому вмісті алкоголю. Хоч має запах пива, смак солодкуватий. Продається лише у малих фляжках по 0,33 літра і не буває постійно.

Найбільший чеський державний пивзавод “Budweiser Budvar“ і століття судів по цілому світу
Єдиний великий державний пивзавод Чехії знаходиться у місті Чеські Будейовіце на півдні країни.  Німецька офіційна назва міста за Австро-Угорщини була Будвайс. Це дало назву пиву “Будвайзер”. На жаль з XIX століття пиво з такою ж назвою виготовляється в США. Суперечка за право використання назви призвела до безперервних судів по цілому світу вже впродовж цілого століття. В різних країнах сторони суперечки мали різний успіх. В Чехії зараз продається виключно чеський “Budweiser“. Американський тут не є дозволений. Чеськобудейовіцький пивзавод “Budweiser Budvar“ зберіг з часів соціалізму офіційний статус Національного підприємства. Свою рекламу в Чехії будує на нагадуванні, що залишився єдиним великим чеським пивзаводом без заграничних власників, що готує пиво виключно чеськими руками з чеських сировин.

Місто з найбільшою кількістю пивзаводів
Найбільше пивзаводів в Чехії є в місті Празі. Великий пивзавод залишився лише один - “Staropramen“. Це є другий найбільший пивзавод Чехії. Але за 20 років з'явилося в чеській столиці 25 нових пивзаводів-ресторанів і готується відкриття ще п'яти. В 2016 році вже загалом буде в Празі 33 пивзаводи! Не відкриваються тільки для туристів, але переважно для місцевих. Більшість пивзаводів знаходиться поза туристичним історичним центром. Про найвідоміші розміщені в центрі пивзаводи прочитаєте тут: www.praga-gid.info/pyvo_praha.html

Чеське пиво
Існують точно сформульовані правила, що може називатися чеським пивом. Враховується технологія, сировини і географічне розміщення пивзаводу. Не вся продукція перерахованих пивзаводів може бути названа традиційним чеським пивом. Але смачне є все пиво, що виробляється в Чеській Республіці. Пиво різних виробників має різний смак, але завжди є добре. Як українці варять в різних регіонах різний смачний борщ, так чехи варять на різних пивзаводах різне смачне пиво. Кожен знайде для себе інше, що буде йому смакувати нвабільше.
Мапа пивзаводів www.pividky.cz


Email,    Mobil,    Viber,    WhatsApp
Назад до змісту